Kranio sakral terapi

Her kan du læse om

Kranio-sakral terapi

Hvad er Kranio-Sakral Terapi (KST)

I kraniosakral terapi arbejder man fortrinsvis på det sammenhængende system der udgøres af Kraniet, Rygsøjlen og Korsbenet (sacrum) samt de tilhørende strukturer der påvirkes af rytmer og bevægelser herfra. Deraf navnet Kranio- Sakral- Terapi. 

KST er en særlig blid, men virkningsfuld form for behandling, som virker afspændende på krop og sind. Den beskæftiger sig med det dybe iboende helingspotentiale i kroppen og styrker derfor kroppens selvhelbredende evne samt det sociale nervesystem (læs mere om det sociale nervesystem under Blog med stress og traumer). Kort sagt styrker KST din sundhed samt integrationen af helhed i forhold til krop og sind.

Vores system har en naturlig tendens til at afbalancere og genoprette den sunde tilstand løbende. Men det iboende helings potentiale samt de naturlige rytmer og bevægelser i kroppen , kan blive svækket ved skader, sygdomme, traumer og stress. Det stivner, og det som skal være i bevægelse nedsættes i dets frie udtryk.

Det kan medføre smerter, nedsat bevægelighed, utilpashed og et stresset nervesystem.

Ved at løsne spændinger og stagnation i knogler, led, væv, nerver og væske, både i dybden og i de mere overfladiske strukturer, får kroppen mulighed for at styrke sin naturlige selvhelbredende evne og du kan opleve positive forandringer i både krop og sind.

Hvornår KST kan være til gavn:

KST behandling er aktuelt i alle livets faser enten som almen afspændende i forbindelse med dagligdagens travlhed, eller i forbindelse med forskellige former for traumer og følger efter stress.

Ligesom voksne kan have gavn af KST, kan børn i alle aldre det også. Jeg har mangeårig erfaring med behandling af børn, som for eksempel oplever uro, utilpashed, smerter eller tegn på stress. (se også afsnittet om børn).

KST kan med fordel anvendes ved eksempelvis:

 • Slag og fald, hjernerystelse, piskesmæld.
 • Hovedpine og migræne
 • Efter fødsler, som har været traumatiske for barn og forældre.
 • Børn i alle aldre (se afsnit om børn)
 • I forbindelse med tandbøjle. Hals, nakke- og kæbespændinger. Spændiger i mundeneller tandsmerter i forbindelse med dette.
 • Nedsat vejrtræning
 • Nedsat kropsfornemmelse
 • Smerter
 • Søvnproblemer
 • Stress og de følger der kan være i den forbindelse
 • Generelle spænding i forbindelse med det daglige liv.
 • M.m.

Sådan foregår behandlingen:

Behandlingen indledes med en samtale om de udfordringer du oplever, som du gerne vil have hjælp til. Under selve behandlingen ligger du på en briks fuldt påklædt. Berøringen fra mine hænder er langsomme og blide, men dybdegående.

Uden at presse kroppen og dit system vil jeg være faciliterende, så kroppens egne selvhelbredende evner kan arbejde, og det som er låst, stivnet eller ude af balance får mulighed for at løsnes og afbalanceres, så  den frie bevægelse i dit system kan finde sit leje.

Trinvis genetableres kroppens naturlige potentiale for heling og kroppen og sindet kan derved vende tilbage til en mere optimal udgave af sig selv.

Efter behandlingen opleves som regelen dyb afslapning og afbalanceringen i dit system kan ofte mærkesmentalt, emotionelt og fysisk. I enkelte tilfælde kan gamle traumer og smerter lige skulle op til overfladen og vende før det slipper. Du kan i den sammenhæng mærke et ubehag mens de arbejder i dit system.

KST´s oprindelse:

KST stammer fra det arbejde William Sutherland gjorde, da han opdagede den rytmiske bevægelse af hele det kranielle – sakrale system. Han brugte herefter sit liv på at udvikle en dybere forståelse af den kraft der ligger bag og, som påvirker vores liv og helbred.

Rytmen kan føles i hel kroppen, som et sagte undeliggende åndedræt, som en reflektion af de rytmer, som er tilstede i naturen og en indikation på vores vitalitet og selvhelbredende evne.

KST-integration:

Der er forskellige tilgange til KST, henholdsvis den bioDynamiske og den bioMekaniske. Jeg arbejder med dem begge enten  enkeltvis eller integreret. Jeg arbejder fortrinsvis med den bioDynamiske tilgang, som beskæftiger sig med din iboende helbredsplan samt de dybere bevægelser og rytmer i vores krop. Min anatomiske bagrundsviden vil være med ind over i det omfang kroppen “spørger” efter det. Ved den bioMekaniske tilgang arbejder jeg i rytmerne med et mere direkte anatomisk fokus.

Jeg integrerer de 2 KST principper, så det svarer den den enkeltes behov, men jeg oplever at det oftere og oftere er den bioDynamiske behandling jeg møder kroppen og nervesystemet med.

Det anatomiske, hvis du vil vide lidt mere 🙂

Det kranio-sakral system består af kraniet, sacrum (korsbenet), halebenet og rygsøjlen samt de nerver og det væv der er relateret til disse områder. I kraniet ligger hjernen og de bindevævsmembraner, som adskiller hjernehalvdelene samt beklæder kraniet indvendigt og omgiver rygmarven ned gennem rygsøjlen.

Knoglerne i dette system består hos en voksen af: kraniet med 8 knogler, ansigtet af 14 stk, rygsøjlen af 24 led, korsbenet, som er sammenvokset af 5 led og halebenet af 3 led.

Rytmerne fra væskerne, der bevæger sig i det lukkede membransystem, skaber en bevægelse i kraniet og de forskellige tilhørende strukturer. Denne rytme kan mærkes i hele kroppen.

Kranieknoglerne har vha. denne rytme også en lille bevægelse indbyrdes. ved slag eller stress kan dette mærkes som en nedsat bevægelighed i dette system, som over tid kan forplante sig til resten af kroppen.

Til det kranio-sakrale system hører også nervesystemet. Hjernenerverne/kranienerverne består af 12 par -12 i hver side. De kommer fra kraniet og forsyner vores organ system, muskler i ansigt og tunge samt regulerer vores autonome nervesystem. De påvirkes positivt ved KST, da de på grund af spændinger i kraniet, slag eller stress kan have nedsat funktion. Voresperifere nervesystem som går til muskler, bindevæv og knogler påvirkes også postivt af KST.    

 • VELKOMMEN TIL ET RUM MED MULIGHED FOR FORANDRING            
Scroll to Top